Hrvatski jezik English language Deutsch Sprache

Voditelji

Umijetnički direktor

Dr. Enrih Merdić je rođen 30. prosinca 1962. u Osijeku. Osnovnu i srednju te Pedagoški fakultet završio je u Osijeku, a poslijediplomski studij i doktorat prirodnih znanosti iz polja biologija na zagrebačkom PMF-u.

Od svoje devete godine počeo je svoje slobodno vrijeme provoditi u kulturno umjetničkim društvima. U KUD "Milica Križan" provodi najljepše doba svoje mladosti i to kao aktivan plesač od 1971. do 1989. godine. Prvu šansu da prenese folklornu tradiciju na mlađe naraštaje dobio je kao maturant 1981. godine. Od tog doba vodio je KUD-ove u Josipovcu, Ernestinovu, Čepinu i Osijeku (FA "Biseri Slavonije" i HKUD "Željezničar"). Od prosinca 1985. godine umjetnički je voditelj i koreograf RKUD-a "PIK Đakovo" kasnije KUD "TENA" FA "Slavonske Kraljice".

Usporedno s voditeljskim radom, koji se odnosi na učenje plesova, pjesama, načina pjevanja, kreiranje i uvježbavanje programa, odvija se i koreografski rad. Prethodno obrazovanje za koreografski posao stekao je na raznim seminarima. Tako je već ljeti 1983. počeo posjećivati školu folklora koju je organizirao Kulturno prosvjetni Sabor Hrvatske u obliku ljetnih i zimskih seminara. Odslušao je sve zadane kolegije škole, a položio sve ispite koji se odnose na teorijsko poznavanje folklora i plesne zone u Hrvatskoj. Osnovni smisao cijele škole je bio uputiti kandidate na selo da sami skupe folklornu građu na samom izvoru. Tako je od 1986 intenzivno sakupljao folklornu građu sve do izbijanja rata 1991.

Iz tog razdoblja izašle su mnoge slavonske koreografije: "Kumova grana", "Ajmo žito pokupiti pa ćemo kolo zaigrati", "Kiti bunar Jelo", "Filipovčice", "Savom vodom od Davora do Šamca", "Šetale se tri divojke", "Slavonske kraljice" i baranjske koreografije: "Plesovi iz Baranje", "Baranjsko Petrovo Selo veljače iljadu osamsto i neke", "Poklade su" i "Baranjski svatovski adet". Osim slavonskih i baranjskih koreografija tijekom koreografskog rada nastale su i koreografije iz cjelokupnog područja Hrvatske: "Zelen Juraj došal je" (Pokuplje), "Krčki kanti i tonci", "Plesovi iz Međimurja", "Posavčica od glave do pete" i "Stari splitski ples i Trogirska četvorka", "A oj Liko ravnija od Srema", "Lepo naše zeleno Primorje", "Na Ivanje ne radim oranje".

Kao koreograf i čovjek koji dobro poznaje slavonski folklor bio je pozvan da ustupi svoje koreografije nekim folklornim ansamblima: Strawberry Hill CFA, Kansas City, SAD; St. Johns Tamburitzans, Kansas City, SAD; Miroslav Krleža Fellbach, Njemačka, KUD Zagreb, Zagreb; KUD Šokadija Stari Mikanovci HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka. KUD "Biseri Slavonije" HKUD "Željezničar" a naravno najveći broj njegovih koreografija izvodi se u njegovom matičnom društvu KUD "Tena".

Obzirom na njegovo iskustvo u radu s kulturno umjetničkim društvima i istraživačkom radu na terenu prije svega Slavonije i Baranje bio je pozvan kao predavač slavonskog folklora na seminarima Hrvatskog folklora u Zagrebu 1994., a od 1996. godine stalni je predavač na regionalnom seminaru Slavonije Baranje i Srijema. Kao voditelj dobrih društava i koreograf postao je član Upravnog odbora Društva folklornih voditelja i koreografa Hrvatske.