!-- Page content -->
SEKCIJE

"Pjesma nek nas vodi k ljubavi i slozi..."

SEKCIJE

Pri kulturno umjetničkom društvu TENA djeluje nekoliko sekcija.MVS Bećarine

×

Muška vokalna skupina "Bećarine" utemeljena je 17.studenoga 2000. kao sekcija KUD-a TENA. Snimili su dosad pet nosača zvuka: Pjesme sa slavonskih sokaka I. i II. i Zazivam vas svekolike (božićni napjevi). 2011. izdaju album "Ljubeznoj" To su stare slavonske starogradske i varoške ljubavne pjesme. Zapisao ih je Franjo Š.Kuhač između 1850.-1870. Album nosi naslov LJUBEZNOJ, a kao izvođači navode se MATA I BEĆARINE. Mata-Matija Pavić jedan je od članova skupine, ali kao izraziti solist društva zasluženo je nagrađen posebnim isticanjem. 2013. godine, MVS Bećarine izdaju album "Pisme Bećarina".

Članovi: Matija Pavić, Vlado Moskalj, Ivica Posavčević, Ivica Prepunić, Mirko Hajduković, Ivan Bogdanić, Antun Marijanović, Branko Matoš, Ivan Kovačić, Antun Raković, Ivan Pavić, Branko Vidaković, Jakob Mandić, Željko Strnad, Josip Kiralj, Željko Kasunić, Franjo Vinković, Ivan Vuk, Ivo Vuk

Voditelj: Tomislav Radičević, prof., stručni glazbeni voditelj

Kontakt: Franjo Vinković

Web stranica: www.mvs-becarine.com

FA Slavonske Kraljice

×

Folklorni ansambl Slavonske Kraljice je reprezentativni ansambl KUD-a Tena pod ravnateljstvom umjetničkog voditelja prof.dr.sc. Enriha Merdića. U svom programu folklorni ansambl Slavonske Kraljice izvodi mnoštvo koreografija koje ponosno prezentiraju hrvatsku kulturnu baštinu diljem domovine i svijeta.

Ansambl broji preko 50 aktivnih članova. Probe ansambla se redovno održavaju dva puta tjedno - utorak i četvrtak u 20:15 sati.

FA Slavonske Kraljice je ansambl koji predstavlja Đakovo, Slavoniju i Republiku Hrvatsku širom Europe i svijeta. Ansambl je gostovao na mnogim međunarodnim pozornicama u Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Finskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Makedoniji, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, BiH, Sloveniji, Egiptu, Meksiku, NR Kini, Indoneziji...

Umjetnički voditelj: prof.dr.sc. Enrih Merdić

FA Dukati

×

FA Dukati su najstarija dječja folklorna skupina pri KUD Tena. Za FA Dukate nastupaju djeca u dobi od 10-14 godina koja izvode folklorni program namijenjen njihovoj dobi. Posebna pozornost je usmjerena ka usavršavanju vokalnih i plesnih sposobnosti pojedinaca.

Program FA Dukata nastoji potaknuti ozbiljniji pristup radu i pripremiti članove na složenije folklorne koreografije. Voditeljica zadužena za taj rad je Anemarija Jurišić. Probe se održavaju u terminima ponedjeljak i srijeda od 19:30 do 21:00 sat.

Nakon što navrše dovoljan broj godina, članovi FA Dukata pripremaju se za prelazak u najstariju sekciju pri KUD-u Tena, FA Slavonske Kraljice.

Voditelj: Anemarija Jurišić

FA Pčelice

×

FA Pčelice su srednja dječja folklorna skupina pri KUD-u Tena. Za FA Pčelice nastupaju djeca uzrasta 7-10 godina.

Voditelj programa Stjepan Juriša koncipirao je program na način da se polaznici podučavaju folklornim koracima, izvode pjesme i plesove iz Slavonije, ali i tradicionalne igre. FA Pčelice tokom godine redovno sudjeluju na nastupima i dječjim festivalima. Probe se odvijaju utorkom i četvrtkom od 19 - 20 sati

Kombinacijom igre, pjevanja i savladavanja tehnika plesnih koraka, polaznici dobivaju snažnu osnovu za nastavak folklornog djelovanja u FA Dukati.

Voditelj: Stjepan Juriša

FA Zvončići

×

FA Zvončići su najmlađa dječja folklorna skupuna pri KUD-u Tena i najmlađa skupina u KUD Tena uopće. Članovi FA Zvončići su djeca u dobi od 5-7 godina.

Program FA Zvončići nastoji polaznike poučiti tradicionalnim pjesmama, kolima i igrama sukladno njihovoj dobi. Voditelj FA Zvončići je Stjepan Juriša. FA Zvončići redovno nastupa na godišnjim i božičnim koncertima KUD-a Tena kao i na folklornoj manifestaciji "Đakovački Vezovi".
Probe se održavaju u terminima utorak i četvrtak od 18-19 sati.

Neki od članova najstarije sekcije KUD-a Tena, FA Slavonske Kraljice, svoje su prve folklorne korake napravili baš u FA Zvončići.

Voditelj: Stjepan Juriša

Tamburaški orkestar

×

Tamburaški orkestar KUD-a Tena sudjeluje u stvaranju glazbene podloge sekcijama KUD-a Tena. Orkestar broji 12 članova, a standardnu postavu čine instrumenti: bisernica, bugarija, bračevi i bas. Za potrebe programa orkestar svira i instrumente karakteristične za hrvatski folklor poput mandolina, violina, sopila, gitara i dr.

Orkestar se ističe virtuoznim sviranjem kojim dirigira glazbeni voditelj Tomislav Klasan. Osim folklornog repertoara orkestar svira i aranžirane instrumentale. Program se uvježbava na probama koje su zakazane ponedjeljkom u 20 sati.

Voditelj: Tomislav Klasan

Tamburaška škola

×

Početnici na tamburama polaze tamburašku školu u kojoj stječu osnovna znanja u tehnici sviranja instrumenata koja su im neophodna za daljni rad i napredak. Sustavan rad i pedagoški pristup voditelja Tomislava Klasana, odlika su ove tamburaške škole.

Tamburaška škola održava redovne godišnje nastupe na godišnjim koncertima i sudjeluje u stvaranju glazbene podloge dječjim ansamblima. Nakon završetka tamburaške škole polaznici su osposobljeni za sviranje u orkestru KUD-a Tena.

Voditelj: Tomislav Klasan

Veterani

×

U sekciji veterana okupljaju se stariji članovi koji su nekada bili vrlo aktivni, a sada se zbog životnih prilika, folklorom se bave rekreativno. Rad u ovoj sekciji je ležeran i vrlo ugodan.

Probe imaju dva puta mjesečno

Voditelj: prof.dr.sc. Enrih Merdić


©Kud Tena Đakovo | 1985. - 2018.