Sekcije

Rad KUD-a “Tena” podijeljen je u sekcije. Društvo broji pet plesačkih, dvije tamburaške i jednu vokalnu sekciju.

Plesačke su sekcije podijeljene po dobi članova. Postoje tri dječje sekcije. Najmlađu sekciju, “Zvončići” čine članovi od 5 do 7 godina starosti. Srednja je sekcija “Pčelice”, koju čine članovi od 7 do 10 godina starosti. Najstarija je dječja sekcija “Dukati”, koju čine članovi od 10 do 14 godina starosti.
Reprezentativna je sekcija KUD-a FA “Slavonske kraljice”. Ta sekcija predstavlja Društvo na brojnim festivalima diljem svijeta. Članovi su u dobi od 14 godina starosti pa nadalje.
Posljednju plesačku sekciju “Veterani” čine bivši članovi reprezentativnog ansambla koji zbog raznih razloga više ne mogu biti aktivni članovi.

Tamburaške su sekcije podijeljene po kvaliteti sviranja. Članovi Društva koji su tek počeli svirati tambure i potrebno ih je naučiti osnove tamburaške glazbe članovi su sekcije “Tamburaška škola”. Svi ostali tamburaši, koji znaju osnove i mogu kvalitetno pratiti rad svih plesačkih sekcija, članovi su sekcije “Tamburaški orkestar”.

U Društvu postoji i isključivo vokalna sekcija “Bećarine” koju čine najstariji članovi, a koji pjesmom predstavljaju svoje običaje i svoj kraj.

Najveći razlog dugotrajno kvalitetnog rada ovog Društva upravo je sustav koji omogućuje djeci da od rane životne dobi nauče cijeniti i prezentirati u najboljem svjetlu kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Neprestana je smjena generacija nešto čime se ovo Društvo najviše ponosi i nastoji to činiti što kvalitetnije.

FOLKLORNI ANSAMBL “ZVONČIĆI”

Folklorni ansambl „Zvončići“ najmlađa je plesna skupina našega društva. Članovi su ove skupine djeca u dobi od 5 do 7 godina.

Program FA „Zvončići“ polaznike nastoji poučiti tradicionalnim pjesmama, kolima i igrama koje odgovaraju njihovoj dobi, kao i stvoriti ljubav prema folkloru od malih nogu. FA „Zvončići“ redovno nastupa na dječjem godišnjem koncertu i zajedničkom božićnom koncertu KUD-a „Tena“ te na najpoznatijoj đakovačkoj folklornoj manifestaciji „Đakovački Vezovi“.

Probe se redovito održavaju četvrtkom od 18 do 19 sati.

Voditelj: Stjepan Juriša – Stjepan Juriša rođen je 11. rujna 1956. godine, a folklornim je životom počeo živjeti 1972. godine kada je postao član KUD-a „Milica Križan“ gdje je i danas aktivan član. Svoj folklorni rad u KUD-u „Tena“ započeo je 2002. godine preuzimanjem vodstva dvaju dječjih ansambala – FA „Zvončići“ i FA „Pčelice“. Posebno treba istaknuti njegov rad na obnavljanju zaboravljenih običaja u slavonskim selima, od koji je najznačajniji običaj „babe i starci“ u Vukojevcima kod Našica, gdje je (doslovce vlastitom rukom) obnovio maske za starčeve i potaknuo mlade u selu da vrate običaj na vukojevačke ulice. U okviru njegova koreografska rada treba istaknuti djela: „Bijele koke s neba pale“, „Jedan krug jaje“, „Jedno jaje sladoled“, „Crvena kraljica jedan, dva, tri“ te „Hopa cupa skoči“.


FOLKLORNI ANSAMBL “PČELICE”

Folklorni ansambl „Pčelice“ dječja su plesna skupina pri KUD-u „Tena“ koja okuplja djecu u dobi od 7 do 10 godina.

Program FA „Pčelice“ osmišljen je tako da se polaznici podučavaju folklornim koracima, izvođenju pjesama i plesova iz Slavonije te različitim tradicionalnim igrama. FA „Pčelice“ redovno nastupa na dječjem godišnjem koncertu i zajedničkom božićnom koncertu KUD-a „Tena“ te na najpoznatijoj đakovačkoj folklornoj manifestaciji „Đakovački Vezovi“. Osim toga, tijekom godine redovno sudjeluje na nastupima i dječjim festivalima u Slavoniji, ali i Hrvatskoj. Kombinacijom igre, pjevanja i savladavanja tehnika plesnih koraka, polaznici dobivaju snažnu osnovu za nastavak folklornog djelovanja u starijim skupinama, posebice u FA „Dukati“.

Probe se redovito održavaju četvrtkom od 19 do 20 sati.

Voditelj: Stjepan Juriša – Stjepan Juriša rođen je 11. rujna 1956. godine, a folklornim je životom počeo živjeti 1972. godine kada je postao član KUD-a „Milica Križan“ gdje je i danas aktivan član. Svoj folklorni rad u KUD-u „Tena“ započeo je 2002. godine preuzimanjem vodstva dvaju dječjih ansambala – FA „Zvončići“ i FA „Pčelice“. Posebno treba istaknuti njegov rad na obnavljanju zaboravljenih običaja u slavonskim selima, od koji je najznačajniji običaj „babe i starci“ u Vukojevcima kod Našica, gdje je (doslovce vlastitom rukom) obnovio maske za starčeve i potaknuo mlade u selu da vrate običaj na vukojevačke ulice. U okviru njegova koreografska rada treba istaknuti djela: „Bijele koke s neba pale“, „Jedan krug jaje“, „Jedno jaje sladoled“, „Crvena kraljica jedan, dva, tri“ te „Hopa cupa skoči“.


FOLKLORNI ANSAMBL “DUKATI”

Folklorni ansambli „Dukati“ najstarija je dječja skupina pri KUD-u „Tena“, a njezine članove čine djeca u dobi od 10 do 14 godina.

Folklorni program koji izvode primjeren je njihovoj dobi, a posebna je pozornost usmjerena ka usavršavanju vokalnih i plesnih sposobnosti pojedinaca. Program FA „Dukati“ nastoji potaknuti ozbiljniji pristup radu i pripremiti članove na složenije folklorne koreografije. FA „Dukati“ redovno nastupa na dječjem godišnjem koncertu i zajedničkom božićnom koncertu KUD-a „Tena“ te na najpoznatijoj đakovačkoj folklornoj manifestaciji „Đakovački Vezovi“. Osim toga, tijekom godine redovno sudjeluje na nastupima i dječjim festivalima u Slavoniji, ali i Hrvatskoj.

Probe se redovito održavaju ponedjeljkom i srijedom od 19:30 do 20:45 sati.

Voditeljica: Anemarija Jurišić – Anemarija Jurišić rođena je 2. lipnja 1985. godine. Od djetinjstva se paralelno sa školovanjem bavi folklorom, a od 2001. godine postaje aktivnom članicom FA „Slavonske kraljice“. Kao istaknuta članica reprezentativnog ansambla „Slavonske kraljice“ dobiva priliku za dodatno obrazovanje iz područja folklora pa je pohađala nekoliko regionalnih seminara folklora Slavonije, Baranje i Srijema (Seminar folklora Panonske zone). Nakon nekoliko odslušanih seminara i u želji da znanje prenese na buduće generacije 2003. godine postaje voditeljica FA „Dukati“, gdje je pripremila mnoge članove za prelazak u reprezentativni ansambl „Slavonske kraljice“, a od 2007. do 2009. godine bila je voditeljica i KUD-a „Kuševac“ iz Kuševca.


FOLKLORNI ANSAMBL “SLAVONSKE KRALJICE”

Folklorni ansambl „Slavonske kraljice“ reprezentativni je ansambl KUD-a „Tena“ pod ravnateljstvom umjetničkog voditelja prof. dr. sc. Enriha Merdića. Ansambl okuplja mlade ljude od 15 godina pa nadalje.

Program FA „Slavonske kraljice“ obuhvaća mnoštvo koreografija iz svih dijelova Republike Hrvatske koje ponosno prezentiraju hrvatsku kulturnu baštinu diljem domovine i svijeta. Ovaj je ansambl predstavljao Đakovo, Slavoniju i Republiku Hrvatsku na mnogim međunarodnim pozornicama – u Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Finskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Makedoniji, Italiji, Grčkoj, BiH, Egiptu, Meksiku, SAD-u, Rusiji…

Probe se redovito održavaju utorkom i četvrtkom od 20:15 do 22:15 sati.

Voditelj: prof. dr. sc. Enrih Merdić. Enrih Merdić rođen je 30. prosinca 1962. godine, a od svoje devet godine slobodno vrijeme počinje provoditi u kulturno-umjetničkim društvima. Najljepše doba svoje mladosti provodi u KUD-u „Milica Križan“ i to kao aktivni plesač od 1971. do 1989. godine. Prvu šansu da prenese folklornu tradiciju na nove članove dobio je 1981. godine, a otada je vodio KUD-ove u Josipovcu, Ernestinovu, Čepinu i Osijeku (FA „Biseri Slavonije“ i HKUD „Željezničar“). Od prosinca 1985. godine umjetnički je voditelj i koreograf RKUD-a „PIK Đakovo“ kasnije preimenovanog u KUD „Tena“ FA „Slavonske kraljice“. Usporedno s voditeljskim bavi se i koreografskim radom za koji se obrazovao na raznim seminarima i školama folklora. Osnovni smisao cijele škole bio je uputiti kandidate na selo da sami prikupe folklornu građu na samome izvoru. Tako je i Merdić od 1986. godine intenzivno prikupljao folklornu građu iz koje je nastalo mnoštvo slavonskih i drugih koreografija kao što su: „Kumova grana“, „Ajmo žito pokupiti pa ćemo kolo zaigrati“, „Savom vodom od Davora do Šamca“, „Slavonske kraljice“, „Baranjski svatovski adet“, „Zelen Juraj došal je“, „Posavčica od glave do pete“ i mnoge druge. Iako se najveći broj njegovih koreografija izvodi u KUD-u „Tena“, nerijetko je pozivan da i drugim društvima ustupi svoje koreografije. Samo neki od njih su Strawberry Hill CFA, Kansas City, SAD, Miroslav Krleža Fellbach, Njemačka te HKUD „Željezničar“, Osijek. Njegovo iskustvo u radu s kulturno-umjetničkim društvima i istraživački rad na terenu rano je prepoznat. Tako je bio predavač na seminarima Hrvatskog folklora u Zagrebu 1994., a on 1996. godine stalni je predavač na regionalnom seminaru Slavonije, Baranje i Srijema. Kao voditelj dobrih društava i koreograf postao je član Upravnog odbora Društva folklornih voditelja i koreografa Hrvatske.


VETERANI

U ovoj se sekciji okupljaju članovi koji su nekada bili aktivni, a sada se, zbog mnogih životnih obaveza, žele povremeno i rekreativno uključiti u rad Društva.

Veterani se uključuju u različite programe koje izvode sve sekcije zajedno.

Probe se održavaju povremeno i po dogovoru.

Voditelj: prof. dr. sc. Enrih Merdić. Enrih Merdić rođen je 30. prosinca 1962. godine, a od svoje devet godine slobodno vrijeme počinje provoditi u kulturno-umjetničkim društvima. Najljepše doba svoje mladosti provodi u KUD-u „Milica Križan“ i to kao aktivni plesač od 1971. do 1989. godine. Prvu šansu da prenese folklornu tradiciju na nove članove dobio je 1981. godine, a otada je vodio KUD-ove u Josipovcu, Ernestinovu, Čepinu i Osijeku (FA „Biseri Slavonije“ i HKUD „Željezničar“). Od prosinca 1985. godine umjetnički je voditelj i koreograf RKUD-a „PIK Đakovo“ kasnije preimenovanog u KUD „Tena“ FA „Slavonske kraljice“. Usporedno s voditeljskim bavi se i koreografskim radom za koji se obrazovao na raznim seminarima i školama folklora. Osnovni smisao cijele škole bio je uputiti kandidate na selo da sami prikupe folklornu građu na samome izvoru. Tako je i Merdić od 1986. godine intenzivno prikupljao folklornu građu iz koje je nastalo mnoštvo slavonskih i drugih koreografija kao što su: „Kumova grana“, „Ajmo žito pokupiti pa ćemo kolo zaigrati“, „Savom vodom od Davora do Šamca“, „Slavonske kraljice“, „Baranjski svatovski adet“, „Zelen Juraj došal je“, „Posavčica od glave do pete“ i mnoge druge. Iako se najveći broj njegovih koreografija izvodi u KUD-u „Tena“, nerijetko je pozivan da i drugim društvima ustupi svoje koreografije. Samo neki od njih su Strawberry Hill CFA, Kansas City, SAD, Miroslav Krleža Fellbach, Njemačka te HKUD „Željezničar“, Osijek. Njegovo iskustvo u radu s kulturno-umjetničkim društvima i istraživački rad na terenu rano je prepoznat. Tako je bio predavač na seminarima Hrvatskog folklora u Zagrebu 1994., a on 1996. godine stalni je predavač na regionalnom seminaru Slavonije, Baranje i Srijema. Kao voditelj dobrih društava i koreograf postao je član Upravnog odbora Društva folklornih voditelja i koreografa Hrvatske.


TAMBURAŠKA ŠKOLA

Tamburaška škola namijenjena je tamburašima početnicima (djeci). U tamburaškoj školi polaznici stječu osnovna znanja tehnike sviranja različitih tamburaških instrumenata koja su im potrebna za daljnji rad i napredak. Sustavan rad i pedagoški pristup odlika su ove tamburaške škole.

Tamburaška škola održava redovne nastupe na godišnjim koncertima i sudjeluje u stvaranju glazbene podloge dječjim ansamblima. Nakon završetka tamburaške škole polaznici su osposobljeni za sviranje u Tamburaškom orkestru KUD-a „Tena“.

Probe se redovito održavaju ponedjeljkom i utorkom od 20 sati.

Voditelj: Luka Juriša – Luka Juriša rođen je 17.11.1998. u Osijeku, a živi u Đakovu. Cijeli se život obrazuje u području glazbe – osnovna glazbena škola u Đakovu, srednja glazbena škola u Požegi, a trenutno je na drugoj godini diplomskog studija tambure na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, nakon završenog preddiplomskog studija i stečenog naziva univ. bacc. mus. Kroz cijelo školovanje sudjeluje na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruje zapažene rezultate svirajući brač-solo uz pratnju klavira, u kvartetu, komornom sastavu i filharmoniji. Redovno osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a jedan od zapaženijih nastupa u javnosti može se istaknuti i nastup 2015. godine na Šokačkoj rapsodiji u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje je osim sviranja brača u orkestru, nastupio i kao solist na tamburi samici. Između ostalih nagrada posebno se ističe i Oskar znanja koji mu je dodijelila Agencija za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate i osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u akademskoj godini 2019./2020. Dugogodišnji je član KUD-a „Tena“, a od 2021. godine postaje i voditelj tamburaša. Iskustvo u predavanju znanja iz područja tambure stekao je (osim na fakultetu) i kao predavač grupe samičara na „Seminaru folklora panonske zone“ u Vinkovcima (2017.-2021.).


TAMBURAŠKI ORKESTAR

Tamburaški orkestar KUD-a „Tena“ stvara glazbenu podlogu svih sekcija KUD-a s naglaskom na FA „Slavonske kraljice“. Orkestar se ističe virtuoznim sviranjem, a osim folklornog repertoara orkestar svira i aranžirane instrumentale.

Standardnu postavu orkestra čine instrumenti: bisernica, bugarija, bračevi i bas. Za potrebe programa orkestar svira i instrumente karakteristične za hrvatski folklor poput mandolina, violina, sopila, gitara i sl.

Probe se redovito održavaju prema unaprijed dogovorenom rasporedu.

Voditelj: Luka Juriša – Luka Juriša rođen je 17.11.1998. u Osijeku, a živi u Đakovu. Cijeli se život obrazuje u području glazbe – osnovna glazbena škola u Đakovu, srednja glazbena škola u Požegi, a trenutno je na drugoj godini diplomskog studija tambure na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, nakon završenog preddiplomskog studija i stečenog naziva univ. bacc. mus. Kroz cijelo školovanje sudjeluje na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruje zapažene rezultate svirajući brač-solo uz pratnju klavira, u kvartetu, komornom sastavu i filharmoniji. Redovno osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a jedan od zapaženijih nastupa u javnosti može se istaknuti i nastup 2015. godine na Šokačkoj rapsodiji u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje je osim sviranja brača u orkestru, nastupio i kao solist na tamburi samici. Između ostalih nagrada posebno se ističe i Oskar znanja koji mu je dodijelila Agencija za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate i osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u akademskoj godini 2019./2020. Dugogodišnji je član KUD-a „Tena“, a od 2021. godine postaje i voditelj tamburaša. Iskustvo u predavanju znanja iz područja tambure stekao je (osim na fakultetu) i kao predavač grupe samičara na „Seminaru folklora panonske zone“ u Vinkovcima (2017.-2021.).


MUŠKA VOKALNA SKUPINA “BEĆARINE”

Muška vokalna skupina „Bećarine“ utemeljena je 17. studenog 2000. godine kao sekcija KUD-a „Tena“.

Skupina je dosad snimila šest nosača zvuka:

  • „Pjesme sa slavonskih sokaka I.“
  • „Pjesme sa slavonskih sokaka II.“
  • „Bećarine“
  • „Zazivam vas svekolike“ – božićni napjevi
  • „Ljubeznoj“ (2011.) – stare slavonske starogradske i varoške ljubavne pjesme. Zapisao ih je Franjo Š. Kuhač između 1850. i 1870.
  • „Pisme Bećarina“ (2013.)

Na albumu „Ljubeznoj“ kao izvođači navode se Mata i Bećarine. Mata-Matija Pavić jedan je od članova skupine, ali kao izraziti solist društva zasluženo je nagrađen posebnim isticanjem.

Članovi: Matija Pavić-Mata, Vladimir Moskalj-Rus, Ivica Posavčević-Fila, Ivica Prepunić-Gito, Antun Marijanović-Tuno, Mirko Hajduković-Lepinja, Stjepan Bogdanić-Stipa, Branko Matoš, Ivan Kovačić-Ivo, Željko Ilišević-Ferdo, Ivan Trgovčević-Ivica, Branko Vidaković-Dida, Ivan Pavić, Ivan Budrovac-Iva, Ivo Vukadin-Vuki, Pavo Ančić, Zlatko Rebić-Žiga, Matija Blažević, Željko Kasunić-Špico, Mato Ručević

Stručni glazbeni voditelj: Tomislav Radičević, prof.

Odbor Bećarina: Branko Vidaković – organizacijski voditelj Bećarina, Ivan Pavić-tajnik, Ivan Trgovčević-blagajnik, Branko Matoš-arhivar i Željko Kasunić

Kontakt: Ivan Pavić; 031 818 133; 098 9510 517

Web: www.mvs-becarine.com

E-mail: mvsbecarine1@gmail.com