Jesenski sajam u OŠ „Josip Antun Čolnić“ u Đakovu

U srijedu 27. listopada 2021. u Osnovnoj školi Josipa Antuna Čolnića u Đakovu održan je Jesenski sajam.


U sklopu sajma, koji je ove godine bio ispred škole, održana je i radionica tamburaške škole pri KUD-u „Tena“ pod nazivom „Mala škola tambure“. Radionicu su vodili Enrih Merdić, predsjednik CIOFF-a Hrvatske i umjetnički voditelj FA „Slavonske kraljice“ te Karlo Jančo, član KUD-a „Tena“. Učenicima razredne nastave prezentirane su vrste tambura, a mogli su ih i zasvirati. „Cilj je ovakvih radionica u učenicima pobuditi zanimanje za tradiciju i kulturnu baštinu našega kraja, razvijanje ljubavi prema tamburaškoj glazbi te uključivanje u rad tamburaških škola“ rekla je prof. Ivana Bilać, organizatorica ovogodišnjeg Jesenskog sajma.


Svi su posjetitelji Sajma bili u mogućnosti razgledati i postavljenu izložbu pod nazivom „Tradicijski instrumenti Hrvatske“ koju su kreirali i pripremili članovi Sekcije mladih CIOFF-a Hrvatske. „Radi se o 13 velikih postera na kojima je dana fotografija tradicijskog instrumenta i kratak opis. Osim toga, na svakome se plakatu nalazi i QR kod pa se tako može i poslušati zvuk svakoga instrumenta“ kaže Merdić.


Karlo Jančo, koji je prezentirao tambure zainteresiranoj djeci, kaže kako su djeca odlično reagirala na ovakav pristup te da su neka izrazila i želju za uključivanjem u tamburaške i plesne sekcije KUD-a „Tena“.