GODIŠNJI KONCERT FA „SLAVONSKE KRALJICE“

U nedjelju 22. svibnja 2022. godine FA „Slavonske kraljice“ KUD-a „Tena“ održao je tradicionalni godišnji koncert pod nazivom „Kolo igra, tamburica svira“ u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Đakovu.

Ovogodišnji koncert nosi posebnu težinu jer je posvećen dvojici dugogodišnjih članova – Jakobu Mandiću i Matiji Paviću, koji su nas ove godine napustili.

„Obojica su bili članovi od osnutka Tene, a prije dvadesetak godina inicijatori i osnivači Muške vokalne skupine “Bećarine“ s kojima su ponosno prenosili šokačku, slavonsku, hrvatsku pjesmu do svojeg posljednjeg daha. Ugradili su sebe, svoju osobnost i odanost u ono što je danas Tena“ rekao je na početku voditelj programa Mato Ručević.

Tako je koncert započeo video produkcijom fotografija njihova postojanja u KUD-u koju je pratila pjesma članova uz znamenite stihove i kad umrem pjevat će Slavonija.

Nakon što su odali počast, članovi KUD-a „Tena“ pokazali su ono u čemu su najbolji. Promicanje hrvatskog folklora pjesmom i plesom. Program je uključivao niz koreografija, pjesama i orkestralnih izvedbi od Panonske do Jadranske plesne zone.

Kruna koncerta bila je prikaz raskoši Bunjevaca sa sjevera Bačke. Bunjevački rokoko i U Bunjevca salaš bili zaokruženi su bunjevačkom himnom „Kolo igra, tamburica svira“.

U prilog tome, što Tena znači za Đakovo i za hrvatski folklor, svjedoči prepuna dvorana oduševljenih gledatelja koji su nakon dvosatnog programa tražili i bis.

„Ovo je ono što volimo i što radimo. Živjela Tena“ osvrnuo se predsjednik KUD-a Dinko Hrehorović.

FOTO: Grad Đakovo