Održana godišnja skupština KUD-a Tena

U prostorijama KUD-a Tena u subotu (18.02.) je održana godišnja izvještajna skupština. Predsjednik društva Dinko Hrehorović Skupštinu je počeo minutom šutnje za sve preminule članove, a potom se kratko osvrnuo na povijest društva i spomenuo da „Tena“ danas broji više od 200 članova u nekoliko dječjih i odraslih sekcija.

Osvrnuo se i na uređenje novih prostorija koje se nalaze na adresi Električne centrale 12, u bivšem skladišnom prostoru tadašnjeg PIK-a Đakovo, a sada prostoru u vlasništvu tvrtke Žito koja je svesrdno ustupila spomenuti prostor na korištenje. Iseljenje iz starih, podrumskih prostora Mimoze počelo je krajem 2014. godine. Jedno vrijeme smo djelovali na nekoliko lokacija – u prostoru đakovačkih izviđača i u Domu kulture, da bi već tijekom ljeta 2015. uselili u tada još uvijek nedovršene prostorije, istaknuo je Hrehorović. Uz pomoć Grada Đakova, Županije, tvrtke Žito, ali i brojnih drugih sponzora uređenje se nastavilo i tijekom 2016. godine, pa je tako krajem godine velika plesna prostorija konačno dobila odgovarajući plesni pod, koji je ove godine presvučen i gumenom plesnom podlogom.

Skupštini su nazočili i gradonačelnik Zoran Vinković te Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Gradonačelnik Vinković tom je prilikom istaknuo da je „Tena“, uz katedralu i Ergelu jedan od prepoznatljivih simbola Grada Đakova.

„Ja vam želim, da nastavite ovaj uspješni rad, da nastavite promovirati i grad Đakovo, da nastavite čuvati tradiciju i da nastavite biti ono što je neizostavno, a to je biti đakovački, slavonski i hrvatski. Sjećam se, moram to spomenuti, jedan pokojni stručnjak etnolog htio je zabraniti „Teni“ da ide u vezovsku povorku, no ja sam rekao tada da je bez „Tene“ nemoguće imati povorku, otvaranje i zatvaranje Đakovačkih vezova. Hvala vam na svemu što ste činili i što činite i sasvim sigurno mogu reći da će Grad Đakovo i ubuduće stajati iza vašeg rada“, istaknuo je Vinković. Župan Vladimir Šišljagić je dodao da često nismo svjesni bogatstva kojim raspolažemo, a jedno od tih bogatstava zasigurno je i KUD „Tena“, prepoznat i cijenjen diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

„Ja vam, ne samo u svoje osobno ime, nego u ime žitelja Osječko-baranjske županije, ali rekao bih i u ime cijele Hrvatske, jer Tena je posebna i nema puno takvih društava u Hrvatskoj, čestitam na dosadašnjem radu. Način na koji nas prezentirate, ne samo u Hrvatskoj nego i vani je više nego za pohvalu. I, kao što je rekao gradonačelnik, uz katedralu i lipicance „Tena“ je nešto posebno i prepoznatljivo i nešto čime se svi ponosimo“, istaknuo je župan Šišljagić. Obojica su još jednom na kraju zaželjeli puno uspjeha u daljnjem radu, a samim time i još puno zanimljivih putovanja, dok su članovima „Tene“ zabavu poslije Skupštine nastavili do kasno u noć.