Dani otvorenih vrata u OŠ Josipa Antuna Ćolnića

U srijedu 8. ožujka sudjelovali smo na Danima otvorenih vrata OŠ J. A. Ćolnića u Đakovu. Izveden je niz koreografija kojima je prikazan presjek dijela nematerijalne kulturne baštine Hrvatske s UNESCO-ve liste te su održane prigodne radionice s istom temom.

Edukativan, izazovan i vrlo zanimljiv projekt pod nazivom „Nematerijalna kulturna baština Hrvatske na listi UNESCO-a“ osmislio je dr. Enrih Merdić, umjetnički voditelj FA „Slavonske kraljice“, a uključivao je nastup ansambla te radionice za učenike.

U prvom dijelu projekta članovi FA „Slavonske kraljice“ izveli su nastup u trajanju od 40-ak minuta, koji je uključivao koreografiju „Slavonske kraljice“ te elemente drugih zaštićenih dobara: bećarac, međimurska popevka, kastavski zvončari, klapska pjesma, ojkanje, nijemo kolo, licitari te drvene igračke iz Hrvatskog zagorja.

U drugom dijelu projekta učenici su sudjelovali u organiziranim radionicama, također vezanima uz nematerijalnu kulturnu baštinu RH, koje su vodili Luka Juriša, mag.mus., Mia Mandić mag.mus. te Sanja Vidović, prof. tehničke kulture. Na kraju su učenici prezentirali što su sve vidjeli i naučili.

„Iznimno nam je zadovoljstvo sudjelovati u projektima koji promiču važnost nematerijalne kulturne baštine, a posebno u onima koji ju prezentiraju mlađim generacijama“ rekla je Andrea Ž., a nadovezao se Ivan B. „cijeli ovaj projekt doživio sam vrlo ugodno i nadam se da ćemo uskoro imati priliku ponoviti isto.“