KUD „Tena“ na Srem Folk Festu

Od 13. do 15. kolovoza 2022. godine FA „Slavonske kraljice“ sudjelovao je na 18. Srem Folk Festu te Tamburaškoj večeri u Sremskoj Mitrovici (Srbija).  

KUD „Tena“ kao Hrvatski predstavnik prikazao je pjesme i plesove iz nekoliko različitih dijelova RH. Predstavili su se koreografijama „Zelen Juraj došal je“, „Na Ivanje ne radim oranje“, „Baranjski svatovski adet“ i pravim đakovačkim svatovskim običajima „Kumova grana“.

Srem Folk Fest međunarodni je folklorni festival koji se tradicionalno održava između 11. i 14. kolovoza, čiji je osnivač i organizator Centar za kulturu „SirmiumArt“. Cilj je festivala promicanje i njegovanje svih svjetskih kultura pa se svake godine svi sudionici upoznaju s međusobnim kulturama, kao i s lokalnom.

Osim klasičnih nastupa, članovi FA „Slavonske kraljice“ sudjelovali su na svetoj misi u crkvi sv. Dimitrija, a poseban je doživljaj bio i jer je nekadašnji župnik đakovačke župe Dobri pastir Josip Ivešić sada smješten u Sremskoj Mitrovici kao generalni vikar Srijemske biskupije.

Festival je okupio grupe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Meksika, Bugarske, Srbije, Grčke te Republike Srpske.